Ministry of Natural Resources & Environment
The design brief called for 4 separate ministry buildings on 4 adjacent lots, intersected by the Central Boulevard of Putrajaya. The plan of the 4 towers traces a motif of 4 interlocking circles on plan, in the tradition of geometric Islamic forms. The 18-storey tower extruded from the elliptical plan is differentiated from the 6 storey podium. The tower rises up from slits, cut into the ground, creating a sunken garden that brings daylight and natural ventilation to the car park below, dispelling the notion that a basement car park needs to be a dark, airless space. The podium facade is expressed as an intricate steel frame inset with sliding screens of slatted timber - opaque during daytime, transforming into a transparent veil revealing offices behind at night. The overall energy consumption of the building is calculated at 136 kWh/m2/year (OTTV of 45 W/m²) which ranks among lowest 5 % in Singapore and Malaysia.
Client:
Putrajaya Holdings Sdn Bhd
Status:
Completed 2006
Ministry of Natural Resources & EnvironmentMinistry of Natural Resources & EnvironmentMinistry of Natural Resources & EnvironmentMinistry of Natural Resources & EnvironmentMinistry of Natural Resources & EnvironmentMinistry of Natural Resources & Environment
Other Projects >